top of page
logopedie: meer dan alleen een goede uitspraak
Onderzoek en behandeling van spraak-, taal- en gehoorstoornissen, alsook OMFT.
01
logopedie
Een logopedist onderzoekt en behandelt diverse problemen binnen verschillende vakgebieden. Deze omvatten spraak-, taal-, stem- en gehoorstoornissen. Dit is slechts een greep uit de vele mogelijke aandoeningen die behandeld kunnen worden.
02
onze specialisaties
Bij Praktijk Gehoord leggen wij ons toe op spraak- en taalproblemen, afwijkende mondgewoonten en gehoorrevalidatie.
Wat is het verschil tussen een taalachterstand en een taalontwikkelingsstoornis? Wanneer is taal een probleem?
taalachterstand
Kinderen leren een taal door de wereld rondom hen te verkennen. Taal is overal. En soms komt de taalontwikkeling later op gang, zonder dat daar duidelijke, andere factoren de oorzaak van zijn. Het taalniveau van een kind komt dan eigenlijk overeen met dat van een jonger kind. Deze achterstand kan meestal verkleind of volledig verholpen worden met logopedische therapie.
taalontwikkelingsstoornis
Wanneer de taalontwikkeling niet alleen vertraagd is, maar ook afwijkend is, en ondanks een normale ontwikkeling op andere domeinen, dan kan er sprake zijn van een taalontwikkelingsstoornis. De problemen blijven vaak hardnekkig aanwezig ondanks logopedische begeleiding.
Wat is het verschil tussen een fonetische en een fonologische articulatiestoornis?
fonetische articualtiestoornis
Wanneer men spreekt over uitspraakproblemen, denkt men vaak aan lispelen of problemen met de uitspraak van bepaalde klanken zoals de /l/ en de /r/. Dit zijn fonetische articulatiestoornissen. De problemen zijn motorisch van aard; het kind heeft moeilijkheden met het correct vormen van bepaalde klanken.
fonologische articulatiestoornis
Soms is het moeilijk om precies te benoemen waarom je kind moeilijk verstaanbaar is. Hij of zij kan de meeste letters correct uitspreken, maar woorden worden in hun geheel vervormd. Er is dan mogelijk sprake van een fonologische stoornis.
Wat als je kind foutief slikt?
Oromyofunctionele stoornissen
Foutieve orale gewoonten zoals duimzuigen, habitueel mondademen en infantiel slikken kunnen een foutieve tongligging in de hand houden of veroorzaken. Hierdoor wordt de articulatie vaak verstoord. Daarnaast kunnen ze ook kaak- en tandstandvergroeiingen in de hand werken. Een orthodontische aanpassing heeft ten volle nut als de myofunctionele problemen ook opgelost worden.
bottom of page