top of page

Welke fopspeen kies ik voor mijn baby?

De vorm

Er is geen belangrijke wetenschappelijke evidentie dat de vorm van een fopspeen een wezenlijke invloed heeft op de vorm van het gebit, de vorm van het verhemelte of op de spraak- en taalontwikkeling bij kinderen. Al is het wel belangrijk dat het dan om een kortdurend en verstandig gebruik gaat.


Duur van gebruik

Belangrijker dan de vorm is de duur van het fopspeengebruik. Intensief en langdurig fopspeengebruik heeft een negatieve impact op de ontwikkeling van tong-, lip- en kauwspieren. Dat is op zijn beurt dan weer nefast voor de gebitsontwikkeling en de spraak- en taalontwikkeling. Ook wanneer het kind geen fopspeen meer heeft vóór de tandwisselfase of vóór de taalontwikkeling, kan het een negatieve invloed hebben op de verdere ontwikkeling. Dat komt door de verslapping van de mondmotorische spieren.

Onthoud dus vooral: hoe sneller het gebruik stopt, hoe sneller en hoe beter het spierevenwicht zich zal herstellen.


Het materiaal

Ook het materiaal waaruit de fopspeen vervaardigd is, speelt een rol. Hoe harder het materiaal, hoe groter de impact op de vorm van het gebit en het verhemelte. Rubberen of siliconen fopspenen zijn flexibel en daarom beter dan fopspenen met een gevuld, massief zuiggedeelte.


De leeftijd

Ten laatste zorg je er idealiter voor dat de fopspeen aangepast is aan de leeftijd van jouw baby. Normaal gezien staat dit altijd duidelijk vermeld op de verpakking.
13 weergaven0 opmerkingen

Comments


Welkom
bottom of page