top of page
Foto van schrijverSofie Godon

Ouderdomsslechthorendheid: veel mensen krijgen er mee te kampen

Bijgewerkt op: 30 apr.

Wat is het?


Ouderdomsslechthorendheid gaat over de langzame achteruitgang van ons gehoor. Beetje bij beetje, jaar per jaar verliezen we namelijk een stukje van ons gehoor.


Wat zijn de mogelijke oorzaken van ouderdomsslechthorendheid?


Erfelijkheid kan een invloed hebben op je gehoor, al staat het buiten kijf dat ons gehoor in de loop van ons leven sowieso schade oploopt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een middenoorontsteking, lawaai op het werk, luide muziek (tijdens concerten of tijdens het uitgaan of gewoon thuis met je hoofdtelefoon op) of het gebruik van bepaalde medicijnen.


Wist je trouwens dat roken en overmatig alcoholgebruik ook een negatieve invloed hebben op ons gehoor?


Hoe herken ik ouderdomsslechthorendheid?


Bij ouderdomsslechthorendheid is er vaak sprake van een gehoorverlies op vlak van de hogetonen. Dat komt omdat de haarcellen in ons slakkenhuis die instaan voor de overdracht van de hoge frequenties eerst verslijten. In dit gebied zitten onze spraakklanken zoals k, t, f, sch, th, … en wanneer je deze klanken niet meer goed hoort dan kan dat leiden tot misverstanden in gesprekken.


Slechthorenden ervaren ook veel problemen bij het voeren van een gesprek wanneer er achtergrondlawaai of geroezemoes is tijdens een receptie of op een (verjaardags)feest bijvoorbeeld. Bovendien zetten die mensen het volume van de televisie steeds een beetje hoger, vaak tot ongenoegen van huisgenoten of buren...


Heb ik ouderdomsslechthorendheid?


Bij Praktijk Gehoord kan je gratis je gehoor laten testen. Ik leg je nadien ook het resultaat uit. Maak via onderstaande knop een gratis afspraak.





24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page